Bescherming tegen gekken op straat

Bescherming tegen gekken op straat

… ,,Maar wel om te voorkomen dat er een stille tocht voor jou gehouden moet worden”, benadrukt Bolhuis. ,,Tegenwoordig lopen er veel gekken op straat. Met onze trainingen wil ik mensen daar pro-actief op kunnen laten reageren.”…

UKF begint eigen school in Doorn

[DOORN] Het is nu nog een onbekend fenomeen in Nederland, maar binnenkort moet UKF Kenpo ingeburgerd zijn. De eerste Nederlandse UKF (Universal Kenpo Federation) school is inmiddels in ons land neergestreken en is gevestigd in Doorn. Aan de Kampweg 7 wordt wekelijks getraind met het close combat-systeem van zelfprotectie.

In het dagelijks leven is het belangrijk om zelfvertrouwen uit te stralen en je goed te voelen. Dit kan volgens instructeur Jan Peter Bolhuis vooral als iemand weet dat hij de wereld aan kan. “In je dagelijks leven, waar je ook bent, kun je tegenwoordig snel in vervelende situaties terecht komen. Wij trainen onze studenten om zich bewust te laten worden van hun omgeving, gevaar te herkennen, maar ook om eventueel zichzelf of anderen te beschermen.”

UKF is een zelfprotectiesysteem

UKF is een zelfprotectiesysteem gebaseerd op het eigen bewegingsmechanisme en op een offensieve manier ,,De aanval aanvallen”, legt Bolhuis uit . ,,Als iemand jou plotseling op straat of zelfs in je eigen huis aanvalt, moet het voor jou al duidelijk zijn dat iemand over je grenzen heengaat en jij de aanval resoluut afkapt door zelf terug aan te vallen en je eigen ruimte terug te claimen .”

Het systeem is ontworpen door senior teaching blackbelt Mike Pick. Als 10-jarige is hij in training bij Ed Parker gekomen, de grondlegger van American Kenpo. Samen hebben zij American Kenpo doorlopend verbeterd. Op 19-jarige leeftijd is Mike Pick als marinier naar Vietnam gegaan. Op basis van deze ‘real combat’ en latere ervaringen, heeft Mike Pick het UKF gemaakt tot wat het nu is.

Na het overlijden van Parker in 1990, startte Pick direct zijn Universal Kenpo Federation, waarbij hij zelfs meerdere jaren de Special Forces trainde. Mike Pick is vanuit de Federation vooral actief in Amerika, terwijl Bolhuis in Europa het gezicht is. Jan Peter Bolhuis is met 32 jaar ervaring in vechtsport en sinds 10 jaar UKF een zeer ervaren persoon.

Nu de school in Doorn gevestigd is, traint Wouter Wouters wekelijks. Deze inwoner van Doorn kwam per toeval UKF op het spoor. ,,Ik zocht eigenlijk een vechtsport waarbij ik veel in beweging was. Toen ik UKF zag, werd ik direct enthousiast. Je leert alle aspecten, iemand uitschakelen, jezelf te beschermen en je begrijpt hoe de toepassing van het geheel jou als persoon goed kan ondersteunen in eigenlijk alle zaken.”

Tegenwoordig lopen er veel gekken op straat

Ondanks dat het allemaal als vrij gewelddadig kan worden aangemerkt, wil het tweetal duidelijk maken dat de trainingen niet bedoeld zijn om geweld toe te passen. ,,Maar wel om te voorkomen dat er een stille tocht voor jou gehouden moet worden”, benadrukt Bolhuis. ,,Tegenwoordig lopen er veel gekken op straat. Met onze trainingen wil ik mensen daar pro-actief op kunnen laten reageren.”

Sinds september traint er een groeiende groep van ongeveer 15 mensen op de locatie van het Tenniscentrum Utrechse Heuvelrug, gestart door de samenwerking met MBM Sports. Bolhuis werkt aan het creëren van een ledenbestand van zo’n 150 studenten. ,,Wij zijn pas sinds kort in Nederland en daar is UKF nog heel onbekend. Je merkt nu dat in Europa de olievlek zich aan het verspreiden is. Wij kijken uit naar een mooie groep uit de omgeving.”

Artikel ‘Bescherming tegen gekken op straat’ uit Nieuwsblad De Kaap d.d. 6 mei 2016

[Door Jeroen van der Veer / Nieuwsblad De Kaap]

Bescherming tegen gekken op straat

… of het artikel over de UKF Kenpo school in Doorn online in Nieuwsblad De Kaap